Echodiagnostiek – Huisartsenpraktijk Ameide – Ameide
Welkom

Mijn naam is Hannah Coutinho, uw huisarts. Onlangs heb ik de praktijk overgenomen van dokter Boersma. Samen met het vaste team hoop ik nog vele jaren bij te dragen aan uw gezondheid. Woont u in Ameide en heeft u nog geen huisarts? Schrijf u gerust in!

Huisartsenpraktijk Ameide Prinses Marijkeweg 1c 4233 HJ Ameide

Echodiagnostiek

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. De geluidsgolven zijn in principe niet schadelijk. Zij verplaatsen zich door het lichaam en reflecteren op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren. Met behulp van deze techniek is het mogelijk, om op weinig belastende wijze o.a. organen en bloedvaten maar ook spieren en allerlei afwijkingen in beeld te brengen. Zo is het bijvoorbeeld eenvoudig om zwangerschap vast te stellen, galstenen te ontdekken of iets te zeggen over de grootte van de lichaamsslagader of de kwaliteit van de bloedvaten en de doorstroming daarvan. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van gel die ervoor zorgt dat een goed contact ontstaat tussen uw lichaam en de uitzender van de geluidsgolven (transducer).  Tijdens het onderzoek kunt u meekijken en wordt u direct op de hoogte gesteld van de bevindingen. Voor u zijn aan dit onderzoek in principe geen kosten verbonden.

Afspraken voor echo’s kunnen niet via de website gemaakt worden, maar uitsluitend via de assistente. Als u via elders wordt verwezen, zal de assistente vragen voor wat voor echo u een afspraak wilt maken en of u een verwijzing heeft van uw huisarts.

Buikonderzoek

Indien er een echo van de buik gemaakt moet worden, dient u minimaal 4 uur van te voren niet te hebben gegeten of gedronken. In geval van onderzoek van de onderbuik is een volle blaas gewenst.

Zwangerschap

Indien sprake is van een zwangerschap tot 12 weken, is het wenselijk dat u een volle blaas heeft ten tijde van de echografie. U hoeft niet nuchter te zijn. Bij verder gevorderde zwangerschappen is een volle blaas in principe niet nodig.

Controle spiraal

Na plaatsing van een spiraal geplaatst kan het wenselijk zijn om na enkele weken een controle te laten plaatsvinden. Indien de blaas goed gevuld is, is het vaak niet nodig om middels een inwendige echo te controleren.